جراحی سرطان پستان یکی از روشهای اصلی درمان این بیماری است که بهمنظور برداشتن تومور یا بافت سرطانی از پستان انجام میشود. بسته به مرحله و نوع سرطان، ممکن است جراحی شامل برداشتن بخشی از پستان (ماستکتومی جزئی) یا برداشتن تمام پستان (ماستکتومی کامل) باشد. هدف از این جراحی، حذف کامل سلولهای سرطانی، کاهش احتمال بازگشت بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیمار است. جراحی معمولاً بهعنوان بخشی از یک برنامه درمانی جامع همراه با شیمیدرمانی یا رادیوتراپی انجام میشود.
علت انجام جراحی سرطان پستان
جراحی پستان با هدف حذف سلولهای سرطانی از سینه انجام میشود و کاربرد آن در شرایط زیر است:
- زمانی که احتمال مبتلا شدن به سرطان زیاد است و افراد سابقه خانوادگی این بیماری را دارند. در چنین شرایطی احتمال دارد از عمل های پیشگیرانه مثل ماستکتومی استفاده شود.
- زمانیکه افراد دچار سرطان سینه به صورت غیرتهاجمی شده باشند.
- وقتی که سرطان سینه در مراحل ابتدایی خود باشد.
- در برخی مواقع از این جراحی برای سرطانهای پیشرفته استفاده میشود. البته امکان دارد قبل از جراحی افراد در معرض شیمی درمانی و هورمون درمانی قرار بگیرند تا شرایط لازم برای جراحی مهیا شود.
- اگر بعد از مراحل اولیه درمان، سرطان پستان دوباره عود کند در این صورت از عمل جراحی بهره گرفته میشود تا قسمتهای سرطانی را از بدن خارج کنند.
جراحی سرطان سینه چه زمانی توصیه میشود؟
در صورتی که علائم و شرایط زیر در بیمار وجود داشته باشد توصیه میشود که عمل جراحی سرطان سینه انجام گیرد. این شرایط عبارتند از:
- جهت بازسازی فرم سینهها
- برای رفع علائم پیشرفته سرطان
- جهت تشریح غدد سرطانی که تشخیص داده شود آیا سلولهای سرطانی رشد کردهاند یا خیر
- برای خارج کردن قسمتهای بزرگی از غدههای سرطانی
بیشتر بخوانید: بهترین جراح ماموپلاستی در رشت
انواع جراحی سرطان سینه
ممکن است جراحیهای سینه به صورتهای مختلفی انجام گیرد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ماستکتومی کامل
در برخی بیماران که مبتلا به سرطان پستان هستند، امکان دارد که کل سینه را بردارند که به این عمل ماستکتومی گفته میشود. طی این جراحی همه قسمتهای سینه شامل نوک، هاله و در برخی مواقع مقداری از بافتهای مجاور را برمیدارند، اما قسمت غدد لنفاوی باقی خواهد ماند.
ماستکتومی رادیکال اصلاح شده
در این روش علاوه بر این که همه قسمتهای بافت پستان را برمیدارند، غدد لنفاوی زیر بغل هم تخلیه میشود. این جراحی زمانی که سرطان سینه به حالت تهاجمی است، استفاده میشود و طی آن عضلات سینه باقی خواهد ماند.
ماستکتومی رادیکال
در این جراحی، همه قسمتهای بافت پستان و غدد لنفاوی و عضلات دیواره قفسه سینه را برمیدارند. از این روش به ندرت استفاده میشود و بیشتر زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که غدد سرطانی توانسته باشند به عضلات قفسه سینه نفوذ پیدا کنند.
ماستکتومی با حفظ پوست
در این نوع جراحی تلاش میشود که علاوه بر برداشتن بافت سینه و غدد لنفاوی، پوست سینه تا جای ممکن باقی بماند؛ زیرا در بازسازی سینه از آن استفاده میشود. در این روش قسمت هاله و نوک سینه برداشته خواهد شد. باید توجه کرد که این جراحی زمانی که بافت سرطانی به پوست سینه نزدیک است توصیه نمیشود.
لامپکتومی
در صورتی که بافت سرطانی ریز باشد و همه قسمتهای سینه را درگیر نکند میتوان به جای برداشتن همه قسمتهای سینه فقط ناحیه سرطانی را برداشت. بدین صورت که باید بافتهای مجاور آن را خارج کرد تا سایر قسمتهای پستان باقی بماند. در اکثر مواقع نیاز است که در کنار این روش درمانی از روش اشعه درمانی هم استفاده شود. این روش در افراد باردار، افرادی که تومور بزرگ دارند و افرادی که توده سرطانی توانسته به قسمتهای خارج از بافت سینه منتشر شود کاربردی نخواهد داشت.
پس از جراحی چه اتفاقی میافتد؟
در زمان سپری کردن دوران نقاهت بعد از جراحی پستان، تیم درمانی بر روی نتایج بیوپسی حاصل از غدد لنفاوی کار خواهند کرد. لازم است پزشک از تخلیه همه سلولهای سرطانی اطمینان حاصل کند. بعد از آماده شدن نتایج نمونه برداری، تیم درمانی در رابطه با روند درمان تصمیمگیری میکنند.
بعد از اتمام آزمایشهای لازم و آماده شدن نتایج امکان دارد پزشک، بیمار را برای ادامه روشهای درمانی به پزشک دیگر معرفی کند و یا تشخیص دهد که بیمار نیاز به پرتودرمانی یا شیمی درمانی دارد. در صورتیکه سرطان سینه با موفقیت برداشته شده باشد و مراحل درمانی به اتمام رسیده باشند، میتوان برای بازسازی سینه با کمک جراحیهای زیبایی اقدام کرد.
آیا جراحی سرطان پستان عوارض دارد؟
جراحی سرطان پستان، یک روش درمانی مطمئن است اما امکان بروز عوارض بعد از این جراحی وجود دارد. از جمله این عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت بعد از جراحی
- خونریزی
- باقی ماندن جای زخم به طور دائمی
- متورم شدن بازو
- ترمیم یافتن طولانی مدت زخمها
- تجمع یافتن مایعات در قسمت عمل شده
- خطرات مربوط به داروهای بیهوشی مثل درد عضلات و استفراغ
- تغییر احساس پستان
بهترین جراح سرطان پستان در رشت چه کسی است؟
در شهر رشت، چندین جراح متخصص در زمینه سرطان پستان فعالیت میکنند که از جمله آنها میتوان به دکتر صاحبه فرضعلیزاده اشاره کرد.
دکتر صاحبه فرضعلیزاده دارای بورد تخصصی جراحی عمومی و جراحی پستان و زیبایی با بیش از ۱۰ سال سابقه کار در رشت هستند. مطب ایشان در بلوار سمیه، جنب بیمارستان گلسار، خیابان ۱۴۲، مجتمع پزشکان اکباتان، طبقه ۶، واحد ۲۸ قرار دارد.
سوالات متداول جراحی سرطان پستان
در صورتی که پزشک و جراح پستان تشخیص دهد که مقداری از سینه میتواند باقی بماند در آن صورت احتمال عود بالا نمیرود.
بله. در هر زمانی امکان دارد که سرطان عود کند. البته در صورت عود بیماری امکان درمان آن وجود دارد و بیمار باید تحت کنترل باشد.
برخلاف باور عموم این نوع جراحی دردناک نیست و میزان درد آن بسیار کمتر است. البته از طریق داروهای تجویزی میتوان میزان درد پس از جراحی را هم کنترل کرد.
در نهایت…
جراحی سرطان پستان، یکی از روشهای درمانی محسوب میشود که جهت پاک سازی و کنترل سرطان در قسمت سینه انجام میگیرد. هدف از جراحی سرطان سینه، برداشتن قسمتهایی از بافت سرطانی و یا تمام بافتهای اطراف آن است. این روش امکان دارد به تنهایی و یا با ترکیب چند روش درمانی دیگر انجام شود.